Recept: Najboljši domači šmorn - popoln recept za vse generacije
Danes sem pripravila priljubljeno sladico, ki bo v hipu pričarala nasmeh na obrazu - šmorn, ali po domače 'carski praženec'. To je jed, ki me vedno znova spomni na domačo kuhinjo in toplino družinske mize. Je preprosta za pripravo in je odlična izbira tako za hitro sladico kot za razkošen zajtrk. Čudovito se poda z jabolčno čežano, marmelado ali svežimi jagodami, lahko pa dodaš tudi rozine in malo limonine lupinice za dodatno aromo. Iz preprostih sestavin nastane puhast, zlato zapečen oblak, ki vedno navduši.
Sestavine
- 4 jajca
- 80 gbele moke
- 2 dlmleka
- 1 ščepsoli
- 2 žlicisladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 2 žlicimasla
- 1 žlicasladkorja v prahu za posip
- 1 sok ene limone za okus (po želji)
Težavnost
enostavnoČas priprave
Priprava
- Beljake loči od rumenjakov in iz beljakov s ščepcem soli stepi čvrst sneg.
- Rumenjake penasto umešaj s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem, nato postopoma dodaj mleko in moko ter zmešaj do gladke mase.
- Nežno vmešaj sneg beljakov v rumenjakovo maso.
- V vroči ponvi stopi maslo, vlij maso in peci na zmernem ognju, da spodaj lepo porjavi. Raztrgaj na koščke in zapeči še na drugi strani.
- Postrezi toplo, potreseno s sladkorjem v prahu in po želji pokapano z limoninim sokom.
Šmorn je klasika, ki nikoli ne razočara. Upam, da si užival/a v pripravi te preproste, a tako okusne sladice kot sem jaz. Želim ti dober tek in ne pozabi, na moji strani najdeš še več čudovitih receptov, ki čakajo, da jih preizkusiš. Veselo kuho!