File orade s hibiskus-čili balzamikom in ratatouillom

Če obožuješ mediteransko kuhinjo in si pripravljen/a na malo večji kulinarični izziv, potem je ta recept kot nalašč zate! Orada v kombinaciji s čudovito zelenjavno pojedino in eksotičnim pridihom hibiskusa bo gotovo navdušila vsakega gurmana. Priprava te jedi zahteva nekaj več časa in pozornosti, a izplen je zagotovo vreden truda!

Sestavine

  • 4 kosifilejev orade
  • 1 kosjajčevec
  • 1 kosbučka
  • 1 koszelena paprika
  • 1 kosčebula
  • 1 kosparadižnik
  • 1 strokčesna
  • 50 gparadižnikovega koncentrata
  • 10 listovbazilike
  • 1 dlolivnega olja
  • 3 kosirdeče paprike
  • 1 žlicasladkorja (za paprični kulij)
  • 4 kosivečjih krompirjev
  • 1 koslimona
  • 50 gmasla
  • 2 žlicimleka
  • 200 gmlade sveže špinače
  • 2 žlicisladkorja (za balzamik)
  • 1 žlicamedu
  • 2 dlbelega balzamičnega kisa
  • 2 kosasveža čilija
  • 2 vrečkihibiskusovega čaja
  • 1 žličkasoli

Težavnost

zahtevno

Čas priprave

Priprava30 min
Kuhanje1h
Skupaj1h 30min

Priprava

  1. V kozici segrej sladkor in med, zalij z belim balzamičnim kisom, dodaj čilija in vrečki hibiskusovega čaja. Po 5–10 minutah odstrani vrečki in kuhaj naprej do sirupaste gostote. Ohladi.
  2. Krompir olupi, nareži in skuhaj v osoljeni vodi. Za ratatouille drobno nareži zelenjavo.
  3. Kuhan krompir pretlači, dodaj maslo, mleko, sol in malo naribane limonine lupine.
  4. Dve papriki prepraži na olivnem olju, dodaj sladkor in zalij z malo vode. Kuhaj do zgoščevanja, nato zmiksaj v gladek kulij.
  5. Na olivnem olju prepraži čebulo, dodaj paradižnikov koncentrat, nato zelenjavo in česen. Začini s soljo, dodaj baziliko in svež paradižnik, duši in po potrebi zalij z vodo.
  6. Fileje orade naoljeni žar ponvi na hitro popeci z obeh strani do zlatorjave barve in rahlo posoli.
  7. Liste mlade špinače prelij s hladnim hibiskus-čili balzamikom in malo soli. Na krožnik uredi špinačo, ratatouille, limonin pire in file orade, nato dekoriraj s papričnim kulijem.

S to izjemno jedjo si pričaraj občutek pristne mediteranske večerje. Čas, ki ga boš vložil/a v pripravo, bo poplačan z močjo okusov na krožniku. Hvala, ker si si vzela oz. vzel čas in sledil/a tem navodilom. Gotovo si uspel/a zablesteti s to izvrstno jedjo! Ne pozabi preizkusiti še drugih kreativnih receptov na moji spletni strani. Veliko kulinaričnih uspehov!

Ocene in mnenja

Ni ocen
Nalagam ocene…

Čas priprave

Priprava30 min
Kuhanje1h
Skupaj1h 30min

Težavnost

zahtevno

Število porcij

4

Sestavine

  • 4 kosifilejev orade
  • 1 kosjajčevec
  • 1 kosbučka
  • 1 koszelena paprika
  • 1 kosčebula
  • 1 kosparadižnik
  • 1 strokčesna
  • 50 gparadižnikovega koncentrata
  • 10 listovbazilike
  • 1 dlolivnega olja
  • 3 kosirdeče paprike
  • 1 žlicasladkorja (za paprični kulij)
  • 4 kosivečjih krompirjev
  • 1 koslimona
  • 50 gmasla
  • 2 žlicimleka
  • 200 gmlade sveže špinače
  • 2 žlicisladkorja (za balzamik)
  • 1 žlicamedu
  • 2 dlbelega balzamičnega kisa
  • 2 kosasveža čilija
  • 2 vrečkihibiskusovega čaja
  • 1 žličkasoli