Recept: Tradicionalna slovenska potica
Pripravila sem recept za tradicionalno slovensko potico, ki bo v tvojem domu pričarala praznično vzdušje. Potica je srce slovenske kuhinje, zato sem prepričana, da bo prav ta recept navdušil tako tebe, kot tvoje najdražje. Recept je primeren za malo naprednejše kuharje, vendar s pravo mero potrpljenja in ljubezni bo uspel vsakomur. Z dišečim orehovim nadevom in mehkim kvašenim testom bo tvoja miza zares praznična.
Sestavine
- 500 gmoke
- 30 gsvežega kvasa
- 250 mlmleka
- 100 gsladkorja
- 2 jajci
- 100 gmasla (stopljenega)
- 1 čajna žličkasoli
- 1 čajna žličkavanilijevega ekstrakta
- 300 gmletih orehov
- 150 gsladkorja za nadev
- 1 čajna žličkamletega cimeta
- 1 jajce za premaz
Težavnost
srednjeČas priprave
Priprava40 min
Kuhanje2h 15min
Skupaj2h 55min
Priprava
- V toplo mleko nadrobi kvas, dodaj žličko sladkorja in pusti, da se kvasec aktivira.
- V skledi zmešaj moko, sol, sladkor, stopljeno maslo, jajci, vanilijev ekstrakt in vzhajan kvas ter zamesi gladko testo. Pusti vzhajati približno 1 uro.
- Za nadev zmešaj mlete orehe, sladkor in cimet ter po potrebi dodaj nekaj mleka za mazavo zmes.
- Vzhajano testo razvaljaj na približno 1 cm debeline, enakomerno premaži z nadevom in zvij v zvitek. Položi v namaščen model za potico in pusti vzhajati še 30 minut.
- Premaži s stepenim jajcem in peci pri 180°C približno 45 minut, do zlato rjave barve.
Ta tradicionalna slovenska potica bo prava zvezda praznične mize. Zahvaljujoč tem receptu lahko to slovensko specialiteto pripraviš tudi ti. Upam, da ti bo potica uspela in da boš užival/a v njenem bogatem okusu. Ne pozabi deliti recepta s prijatelji in obišči moje spletno mesto za več receptov!
Ocene in mnenja
Ni ocen
Nalagam ocene…