Recept: Najboljši rižev narastek

Hej ti! Če imaš hrepenenje po nečem domačem in tolažilnem, potem je rižev narastek kot nalašč zate. To je tisti recept, ki ti ne vzame veliko časa in ti vedno uspe, obljubim. Pa še kako fino diši! Zdaj pa zavihaj rokave in se pripravi na potovanje v otroštvo s tem preprostim, a božanskim receptom. Po želji mu lahko dodaš rozine, limonino lupinico ali malce cimeta in ga postrežeš s kompotom ali sadno omako.

Sestavine

  • 250 gokroglozrnatih riževih zrnc
  • 1 lmleka
  • 2 ščepcasoli
  • 4 jajca
  • 4 žlicesladkorja (zvrhane)
  • 1 vrečkavanilijevega sladkorja
  • 1 žlicamasla za namastitev pekača

Težavnost

enostavno

Čas priprave

Priprava15 min
Kuhanje1h
Skupaj1h 15min

Priprava

  1. V lonec z debelim dnom vlij mleko in dodaj ščepec soli. Segrevaj do vretja.
  2. V vrelo mleko vsuj riž, znižaj temperaturo in kuhaj približno 25 minut, občasno premešaj.
  3. Kuhan riž odstavi in pusti, da se ohladi.
  4. Pečico segrej na 180 °C in z maslom namaži srednje velik pekač.
  5. Rumenjake loči od beljakov. Rumenjake stepaj s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem do penaste zmesi.
  6. Beljake stepi v čvrst sneg.
  7. V ohlajen riž najprej vmešaj rumenjakovo zmes, nato še nežno vmešaj beljakov sneg.
  8. Zmes prelij v namaščen pekač in peci 30–40 minut, dokler narastek ni zlato rjav.
  9. Narastek vzemi iz pečice, nekoliko ohladi in nareži na kose.

In to je to! Tvoj rižev narastek je pripravljen, da z njim razvajaš svoje brbončice. Postrezi ga toplega ali hladnega, kakor ti paše, in uživaj v vsakem grižljaju. Dober tek!

Ocene in mnenja

Ni ocen
Nalagam ocene…

Čas priprave

Priprava15 min
Kuhanje1h
Skupaj1h 15min

Težavnost

enostavno

Število porcij

8

Sestavine

  • 250 gokroglozrnatih riževih zrnc
  • 1 lmleka
  • 2 ščepcasoli
  • 4 jajca
  • 4 žlicesladkorja (zvrhane)
  • 1 vrečkavanilijevega sladkorja
  • 1 žlicamasla za namastitev pekača