Hitra prekmurska gibanica
Pozdravljeni ljubitelji sladkih pregrehov! Tokrat vam predstavljam recept za hitro prekmursko gibanico, ki je kot nalašč za vse, ki obožujete tradicionalne okuse, a nimate cel dan časa za peko. To pecivo je pravi hit za posebne priložnosti ali pa kar tako, za sladkanje ob kavi. Priprava je enostavna in hitra, zato je primerna za vsakega pekovskega novinca, kot tudi za izkušene sladokusce.
Sestavine
- 1 žlicamaslo ali margarina (za pekač)
- 2 lončkabela moka (jogurtova lončka)
- 1 lončeksladkor (jogurtov lonček)
- 1 zavitekpecilni prašek
- 1 zavitekvanilijev sladkor
- 4 kosvelika jabolka
- 2 žlicirum
- 1 čajna žličkamleti cimet
- 500 gskuta
- 50 gmleti orehi
- 40 gmleti mak
- 250 mlmleko
- 250 mlsladka smetana
- 3 kosjajca
- 2 žlicisladkor v prahu (za posip)
Težavnost
srednjeČas priprave
Priprava
- Pečico segrej na 180°C. V posodi zmešaj moko, sladkor, pecilni prašek in vanilijev sladkor ter zmes razdeli na tri dele.
- Pekač dobro namasti. Jabolka naribaj in jih pokapaj z rumom ter potresi s cimetom. V pekač najprej streseš prvi del suhe mešanice, nanj enakomerno razporediš polovico naribanih jabolk.
- Po jabolkih enakomerno nadrobi polovico skute, čez skuto potresi polovico mletih orehov in maka.
- Pokrivaj z drugim delom suhe mešanice in postopek ponovi z jabolki, skuto, orehi in makom.
- Zadnji, tretji del suhe mešanice potrosi po vrhu.
- V skledi zmešaj mleko, sladko smetano in jajca ter s to mešanico prelij gibanico. Z vilicami ali leseno špilo večkrat prebodi, da se tekočina enakomerno vpije.
- Peci 40–50 minut pri 180°C, nato rahlo ohladi, razreži in po vrhu potresi s sladkorjem v prahu.
In tako je naša hitra prekmurska gibanica pripravljena! Upam, da ti je recept všeč in že komaj čakaš, da se sladkaš s tem čudovitim pecivom. Ko gibanica pride iz pečice, jo malce ohladi, razreži na kose, potresi s sladkorjem v prahu in se predaj užitku. Vabim te, da preizkusiš tudi druge recepte na moji spletni strani – dober tek in veliko kuharskih uspehov!