Ameriška pita (jabolčna)

Ti je zadišalo po domači, topli piti, ki te lahko v trenutku popelje v otroštvo? Ameriška jabolčna pita morda ni del naše tradicije, a s svojo preprostostjo in nežnostjo lahko zavzame prav posebno mesto v vašem kulinaričnem repertoarju. Primerna je tako za praznovanja kot za tople družinske večere. Ne bojte se lotiti tega recepta; tudi če niste vešči peke, vam s pravo mero potrpežljivosti in ljubezni lahko uspe ustvariti čudovito in okusno ameriško pito.

Sestavine

  • 250 gmoke
  • 1 ščepecsoli
  • 150 gmargarine
  • 6 žlicvode
  • 2 žlicimargarine
  • 5 komjabolk
  • 2 žlicisladkorja
  • 2 žlicisladkorja v prahu

Težavnost

srednje

Čas priprave

Priprava40 min
Kuhanje40 min
Skupaj1h 20min

Priprava

  1. Priprava krhkega testa: V skledo presejemo moko, dodamo ščepec soli in koščke margarine, nato s prsti vse sestavine hitro zgnetemo. Postopoma prilijemo mrzlo vodo in oblikujemo enotno maso.
  2. Oblikovanje testa: Pekač za pito namažemo z margarino. Testo razdelimo na dve polovici in prvo polovico na rahlo pomokani površini razvaljamo v krog. Z njim obložimo dno in stene pekača. Z vilicami večkrat prebodemo.
  3. Priprava nadeva: Jabolka olupimo, operemo in osušimo. Grobo naribana jabolka prelijemo z vrelo vodo, nato pa jih odcedimo in enakomerno razprostremo po testu. Po vrhu potrosimo sladkor.
  4. Prekrivanje pite: Drugi del testa enako razvaljamo, prekrijemo preko nadeva in rob stisnemo skupaj, da testo 'zapremo'. Po želji po združenem robu testa naredimo vzorec.
  5. Peka: Z vodo rahlo poškropimo površino pite in pečemo 30 minut pri 200 stopinjah Celzija. Pečeno pito ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Voila, tvoja ameriška pita je pripravljena! Upam, da ti bo teknila ravno tako, kakor meni vedno polepša dan. Če si užival/a v pripravi in okusu, te vabim, da si ogledaš tudi druge recepte na moji spletni strani. Srečno pri peki!

Ocene in mnenja

Ni ocen
Nalagam ocene…

Čas priprave

Priprava40 min
Kuhanje40 min
Skupaj1h 20min

Težavnost

srednje

Število porcij

6

Sestavine

  • 250 gmoke
  • 1 ščepecsoli
  • 150 gmargarine
  • 6 žlicvode
  • 2 žlicimargarine
  • 5 komjabolk
  • 2 žlicisladkorja
  • 2 žlicisladkorja v prahu