Ameriška pita (jabolčna)
Ti je zadišalo po domači, topli piti, ki te lahko v trenutku popelje v otroštvo? Ameriška jabolčna pita morda ni del naše tradicije, a s svojo preprostostjo in nežnostjo lahko zavzame prav posebno mesto v vašem kulinaričnem repertoarju. Primerna je tako za praznovanja kot za tople družinske večere. Ne bojte se lotiti tega recepta; tudi če niste vešči peke, vam s pravo mero potrpežljivosti in ljubezni lahko uspe ustvariti čudovito in okusno ameriško pito.
Sestavine
- 250 gmoke
- 1 ščepecsoli
- 150 gmargarine
- 6 žlicvode
- 2 žlicimargarine
- 5 komjabolk
- 2 žlicisladkorja
- 2 žlicisladkorja v prahu
Težavnost
srednjeČas priprave
Priprava40 min
Kuhanje40 min
Skupaj1h 20min
Priprava
- Priprava krhkega testa: V skledo presejemo moko, dodamo ščepec soli in koščke margarine, nato s prsti vse sestavine hitro zgnetemo. Postopoma prilijemo mrzlo vodo in oblikujemo enotno maso.
- Oblikovanje testa: Pekač za pito namažemo z margarino. Testo razdelimo na dve polovici in prvo polovico na rahlo pomokani površini razvaljamo v krog. Z njim obložimo dno in stene pekača. Z vilicami večkrat prebodemo.
- Priprava nadeva: Jabolka olupimo, operemo in osušimo. Grobo naribana jabolka prelijemo z vrelo vodo, nato pa jih odcedimo in enakomerno razprostremo po testu. Po vrhu potrosimo sladkor.
- Prekrivanje pite: Drugi del testa enako razvaljamo, prekrijemo preko nadeva in rob stisnemo skupaj, da testo 'zapremo'. Po želji po združenem robu testa naredimo vzorec.
- Peka: Z vodo rahlo poškropimo površino pite in pečemo 30 minut pri 200 stopinjah Celzija. Pečeno pito ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Voila, tvoja ameriška pita je pripravljena! Upam, da ti bo teknila ravno tako, kakor meni vedno polepša dan. Če si užival/a v pripravi in okusu, te vabim, da si ogledaš tudi druge recepte na moji spletni strani. Srečno pri peki!
Ocene in mnenja
Ni ocen
Nalagam ocene…