Recept: Domača fokača - Italijanski okusi v vaši kuhinji

Fokača, ta čudovita italijanska kruhova specialiteta, je ena izmed mojih najljubših grickalic ob prigrizkih ali pa kar tako, za potešitev lahkotne lakote. Z nekaj preprostimi sestavinami in pravo mero ljubezni do peke lahko doma pričarate čarobne okuse Italije. Fokačo lahko pripravimo na različne načine, sama pa sem vam za danes pripravila recept za preprosto, a okusno različico s svežim rožmarinom in grobo soljo. Postrezite jo toplo z olivnim oljem, uporabite kot podlago za sendviče ali jo ponudite ob juhah in solatah.

Sestavine

  • 7 gsuhi kvas
  • 1 žličkasladkor
  • 300 mltopla voda
  • 500 gbela moka
  • 1 žličkasol
  • 60 mlolivno olje
  • 2 vejicisvež rožmarin
  • 1 žlicagroba sol

Težavnost

srednje

Čas priprave

Priprava20 min
Kuhanje20 min
Skupaj1h 40min

Priprava

  1. Suhi kvas in sladkor zmešaj s toplo vodo ter pusti 10 minut, da se kvas aktivira.
  2. V posodi zmešaj moko in sol, dodaj kvasno mešanico in olivno olje ter zamesi gladko testo. Pokrij in pusti vzhajati 1 uro.
  3. Testo na kratko pregneti, razvaljaj na približno 1 cm debelo in prestavi na pekač s papirjem za peko. S prsti naredi vdolbinice.
  4. Po vrhu enakomerno razporedi lističe rožmarina in potresi z grobo soljo. Pusti počivati še 20 minut.
  5. Peci pri 200 °C približno 20 minut, da lepo zlato porjavi, nato ohladi na rešetki.

Ta enostaven fokača recept je popoln uvod v svet domačega pečenja kruha. Upam, da ste uživali v pripravi, kot tudi v izjemnem okusu sveže pečene fokače. Hvala, da ste sledili mojim korakom in ne pozabite si ogledati drugih odličnih receptov na mojem spletnem mestu!

Ocene in mnenja

Ni ocen
Nalagam ocene…

Čas priprave

Priprava20 min
Kuhanje20 min
Skupaj1h 40min

Težavnost

srednje

Število porcij

6

Sestavine

  • 7 gsuhi kvas
  • 1 žličkasladkor
  • 300 mltopla voda
  • 500 gbela moka
  • 1 žličkasol
  • 60 mlolivno olje
  • 2 vejicisvež rožmarin
  • 1 žlicagroba sol