Recept: Ajdovi žganci – tradicionalna slovenska jed

Ajdovi žganci so jed, ki me vedno spomni na domačo kuhinjo in tople družinske trenutke. Recept je primeren za vsakogar, ki želi obuditi okuse tradicije ali preizkusiti nekaj novega. Priprava je preprosta, zato je ta recept odličen tudi za začetnike v kuhanju. Ajdovi žganci so odlična priloga (poglej več receptov za priloge tukaj) in ustvarijo hranilen, zdrav in pa zelo okusen obrok! Sama jih rada pripravim za kosilo ali večerjo - in nikoli se jih ne naveličam. Čudovito se podajo k gobovim omakam, kislemu mleku ali praženim drobtinam; pomembno je le, da moka lepo popari in da zabelo dodaš še toplo.

Sestavine

  • 2 skodeliciajdove moke
  • 1 lvode
  • 1 žličkasoli
  • 3 žlicesvinjske masti ali masla za zabelo

Težavnost

enostavno

Čas priprave

Priprava5 min
Kuhanje20 min
Skupaj25 min

Priprava

  1. V velik lonec zavri vodo in dodaj sol. Ob mešanju počasi vsipaj ajdovo moko.
  2. Ko se moka začne gostiti, zmanjšaj ogenj in dobro premešaj. Kuhaj nekaj minut, da se sestavine povežejo in žganci nastanejo.
  3. V ponvi raztopi mast ali maslo in zabelo prelij preko žgancev. Premešaj, da se enakomerno ovijejo.

Ajdovi žganci so z ljubeznijo pripravljeni, zdaj pa je čas, da uživaš v tej slovenski klasiki. Če te slučajno zanima katero moko imam najraje - najdeš jo lahko tukaj: Ajdova moka Žito. Testirala sem jih kar nekaj in osebno mi ta najbolja odgovarja. Kaj pa paše zraven ajdovih žgancev? No, jaz imam zelo rada gobovo juho in zdi se mi, da je odlična kombinacija za ajdove žgance. Hvaležna bom za tvoje mnenje, kako so ti uspeli, in ne pozabi deliti svojih izkušenj. Odkrij tudi druge recepte na mojem spletnem mestu in mi sledi na Instagramu za dnevne recepte in nasvete. Pa dober tek!

Ocene in mnenja

Ni ocen
Nalagam ocene…

Čas priprave

Priprava5 min
Kuhanje20 min
Skupaj25 min

Težavnost

enostavno

Število porcij

4

Sestavine

  • 2 skodeliciajdove moke
  • 1 lvode
  • 1 žličkasoli
  • 3 žlicesvinjske masti ali masla za zabelo