Svinjski medaljoni v kremni gobovi omaki

Čudovito mehko meso, ki se kar topi na jeziku, prelito z bogato kremno gobovo omako, ki vas bo pustila sanjati o naslednjem grižljaju. To je jed, ki obljublja navdušenje nad globokimi okusi brez ure dolgega čakanja ob štedilniku. Kot spremljavo lahko izberete klasični pire, hrustljave krokete, ocvrte zdrobove medaljone ali pa se odločite za njoke in testenine, ki se v omaki še posebej radi kopajo.

Sestavine

  • 1 žlicaolja
  • 600 gsvinjskega fileja, narezanega na en centimeter debele medaljone
  • 2 žlicimasla
  • 2 šalotkišalotke (ali polovica manjše čebule)
  • 250 gbelih ali rjavih šampinjonov
  • 1 strokčesna
  • 0.5 žličkesvežega ali posušenega timijana
  • 300 mlkokošje jušne osnove
  • 100 mlsmetane za kuhanje
  • 1 žličkagorčice (po želji)
  • 1 ščepsol
  • 1 ščepecsveže mleti poper

Težavnost

srednje

Čas priprave

Priprava20 min
Kuhanje25 min
Skupaj45 min

Priprava

  1. Šampinjone nežno očistimo z mokro krpo in odstranimo konce stebl. Razrežemo jih na tanke rezine, manjše primerke pa po želji razdelimo na četrtine.
  2. Medaljonom po obeh straneh dodamo ščepec soli in popra. Šalotko in česen očistimo. Česen zgolj malce stisnemo, da se prebudi, šalotko pa sesekljamo na drobne kocke.
  3. Ponev dobro segrejemo in vanjo kanemo nekaj kapljic olja. Ko se olje segreje, položimo v ponev medaljone in jih zlato rjavo opečemo na vsaki strani približno 2-3 minute. Nato jih preložimo na krožnik, da v miru počivajo pod pokrovkom in ohranijo toploto.
  4. V isti ponvi kot se je peklo meso, stopimo maslo. Ko začne rahlo brbotati, dodamo šalotko in jo svilenkasto zasteklenimo. Na sceno stopijo gobe, ki jih hitro požgečkamo do zlato rjavega niansiranja. Gobe med praženjem potresemo s ščepcem soli in jih odišavimo s timijanom. Dodamo česen in med mešanjem vse pražimo še dodatno minuto.
  5. Nato prilijemo jušno osnovo in z leseno kuhalnico skrbno postrgamo dno ponve, lovimo pa vse karamelizirane zaklade, ki so se ujeli med praženjem. V to aromatično igro vključimo še smetano za kuhanje in, če smo tako odločeni, pikico gorčice.
  6. Medaljoni naj se povabijo nazaj v ponev skupaj s sokovi, ki so jih spustili med počitkom. Na nizkem ognjišču vse skupaj kuhamo še nekaj minut, od 3 do 5. Omako preizkusimo in po želji dodelamo z dodatnimi aromami.
  7. Slavnostno serviramo jed, pravkar prepleteno z okusi, in ponosno ponudimo z izbrano prilogo. Pa dober tek!

In tako, s spoštovanjem do vsake sestavine, zaključujemo naš kulinarični podvig. Upam, da ta recept obogati vašo mizo in prinese topline v vaš dom. Hvala vam za vaš čas in strast, ki jo vlagate v kuhanje. Naj vam ta jed pričara čudovite trenutke uživanja in naj bodo vaši krožniki vedno odsev vaše ljubezni do dobrega okusa.

Ocene in mnenja

Ni ocen
Nalagam ocene…

Čas priprave

Priprava20 min
Kuhanje25 min
Skupaj45 min

Težavnost

srednje

Število porcij

2

Sestavine

  • 1 žlicaolja
  • 600 gsvinjskega fileja, narezanega na en centimeter debele medaljone
  • 2 žlicimasla
  • 2 šalotkišalotke (ali polovica manjše čebule)
  • 250 gbelih ali rjavih šampinjonov
  • 1 strokčesna
  • 0.5 žličkesvežega ali posušenega timijana
  • 300 mlkokošje jušne osnove
  • 100 mlsmetane za kuhanje
  • 1 žličkagorčice (po želji)
  • 1 ščepsol
  • 1 ščepecsveže mleti poper