Fižolova enolončnica

Včasih si zaželimo tople, domače hrane, ne da bi za to morali uporabiti meso. Fižolova enolončnica je prava izbira za takšne dni – bogata, nasitna in popolna za hladne dni, ko si želimo nekaj okrepčujočega. Svoj krožnik bogatega okusa lahko še dodatno obogatite s česnovim kruhom, testeninami ali vodnimi žličniki. Prisrčno vabim vse, ki želijo okusiti delček pristne domačnosti pripravljene s srcem.

Sestavine

  • 2 žliciolja
  • 2 komdrobni rdeči ali rjavi čebuli
  • 1 komkorenček
  • 1 komgomoljne zelene
  • 2 steblibelušne zelene
  • 1 kompeteršiljeva korenina
  • 100 gpora
  • 1 žličkamleta kumina
  • 2 žliciparadižnikov koncentrat
  • 2 strokačesna
  • 2 listilovorja
  • 1 žlicašetraj ali timijan
  • 0.5 žličkesoli
  • 0.5 žličkemleti poper
  • 150 gpoljubnega suhega fižola
  • 1 lvode
  • 4 žlicekisle smetane
  • 1 žlicasesekljan peteršilj ali čili

Težavnost

srednje

Čas priprave

Priprava20 min
Kuhanje1h
Skupaj1h 20min

Priprava

  1. Fižol dobro preberemo, odstranimo nekvalitetna zrna, ga speremo in namočimo v skledi s hladno vodo za vsaj 8 ur ali čez noč.
  2. Zelenjavo očistimo in operemo. Česen in čebulo ločeno olupimo in drobno sesekljamo, medtem ko korenje, zeleno, peteršilj in por narežemo na koščke.
  3. Namakan fižol odcedimo, ga spet operemo pod tekočo vodo in odcedimo.
  4. V velikem loncu segrejemo olje, nato pa dodamo narezano zelenjavo in čebulo. Vse skupaj pražimo 5 minut na zmerni temperaturi.
  5. Dodamo kumin, paradižnikov koncentrat, sesekljan česen in začimbe (razen soli) ter pražimo še 2 minuti.
  6. Nato primešamo odcejen fižol, prilijemo vodo in z kuhalnico postrgamo dno lonca, da se koščki dobro pomešajo.
  7. Juho zavremo in nato kuhamo na rahlem vrenju, dokler se fižol ne zmehča (približno 1 uro).
  8. Ko je enolončnica kuhana, jo začinimo s soljo in po potrebi s poprom.
  9. Serviramo v globoke krožnike ali jušne skodelice, dodamo lahko kislo smetano ter obogatimo s svežim peteršiljem in čilijem.

Fižolova enolončnica je topla, nasitna in popolnoma primerna za vse, ki si želijo krožnik topolote in udobja. Hvala, da ste preizkusili ta recept in ustvarili košček domače kuhinje v vaši kuhinji. Srečno pri kuhanju! Ne pozabite si pogledati tudi ostale recepte na naši spletni strani, ki čakajo, da jih odkrijete in poskusite. Dober tek!

Ocene in mnenja

Ni ocen
Nalagam ocene…

Čas priprave

Priprava20 min
Kuhanje1h
Skupaj1h 20min

Težavnost

srednje

Število porcij

4

Sestavine

  • 2 žliciolja
  • 2 komdrobni rdeči ali rjavi čebuli
  • 1 komkorenček
  • 1 komgomoljne zelene
  • 2 steblibelušne zelene
  • 1 kompeteršiljeva korenina
  • 100 gpora
  • 1 žličkamleta kumina
  • 2 žliciparadižnikov koncentrat
  • 2 strokačesna
  • 2 listilovorja
  • 1 žlicašetraj ali timijan
  • 0.5 žličkesoli
  • 0.5 žličkemleti poper
  • 150 gpoljubnega suhega fižola
  • 1 lvode
  • 4 žlicekisle smetane
  • 1 žlicasesekljan peteršilj ali čili